Jak se při nákupu vyhnout zbytečným obalům? Nejlepší je samozřejmě nakupovat v bezobalových obchodech a na farmářských trzích… ale co když zrovna ve vašem okolí takovou možnost nemáte? Máme pro vás několik tipů, jak i v běžném supermarketu nebo drogerii nakoupit co nejvíce v duchu zero waste!

1. Noste si vlastní látkové tašky a sáčky

Jestliže se zajímáte o zero waste životní styl, pak to pro vás asi nebude žádná novinka. Pečivo, ovoce a zeleninu si naberte do vlastního látkového sáčku a celý nákup si odneste domů v látkové tašce nebo síťovce místo igelitky. V některých supermarketech (např. v Globusu) si můžete na váhu do vlastního obalu nabrat i mražené ovoce a zeleninu.

TIP: Některé druhy zeleniny a ovoce, třeba banány, je zbytečné dávat do sáčku. Na menší druhy jsou pak super tyto malé látkové pytlíky.

Síťovka – látková nákupní taška z bavlny.
Síťovka z biobavlny – ideální na ovoce a zeleninu.

2. Sáhněte po větším balení

Trvanlivé potraviny, jako jsou luštěniny, rýže, ořechy a podobně, si můžete nakoupit ve velkém balení do zásoby. Ušetříte tím nejen obalový materiál, ale i peníze – větší balení bývají výhodnější. Navíc budete mít na nějakou dobu vystaráno a nebudete muset tak často nakupovat.

3. Upřednostňujte základní suroviny

Pomazánky, různé sladké tyčinky, omáčky… to všechno si můžete jednoduše připravit sami doma. Nakupte tak raději suroviny, ze kterých si tato jídla připravíte – například cizrnu na hummus, rajčata na omáčku a ovesné vločky na müsli tyčinky. Je rozdíl, jestli si koupíte kilové balení cizrny, které vám vystačí na více jídel nebo jednu krabičku hummusu.

4. Vyhněte se plastu

Velká část plastových obalů se recyklovat nedá a skončí tak na skládce. Pokud máte na výběr, zvolte raději menší zlo v podobě skla nebo kovu, které se dají recyklovat téměř donekonečna. S papírem už je to o něco složitější, ale stále je na tom z hlediska škodlivosti pro přírodu lépe než plast. Jestli vás tohle téma zajímá, můžete si přečíst více v našem článku o recyklaci.

5. Obaly znovu použijte

Když už jste nějaký ten obal koupili, zkuste pro něj najít další využití. Například různé skleničky s víčkem se dají použít na uchovávání potravin nebo třeba na výrobu domácí kosmetiky… Na internetu najdete spoustu zajímavých nápadů a inspirace!

Znovupoužitelné obaly
Skleničky můžete využít na oříšky, semínka, sušené ovoce…

6. Využijte plnící stanice v drogeriích

V některých prodejnách dm a ROSSMANN najdete plnící stanice, kde si můžete natočit ekologické čistící přípravky, sprchové gely a šampony do znovupoužitelných nádob, podobně jako v bezobalových obchodech. Musíte si však nejprve pořídit originální láhev produktu, do které pak můžete tekutinu opakovaně doplňovat.

7. Jde to i online

Pokud nesnášíte nakupování v supermarketech nebo se vám prostě zrovna nikam nechce, můžete nakoupit s minimem obalů i online. Třeba na Rohlík.cz se dají některé potraviny (mléčné výrobky, trvanlivé produkty) a čistící přípravky koupit do vratných obalů, které při příštím nákupu vymyté vrátíte kurýrovi. Košík.cz vám zase vybrané potraviny odsype a zabalí do snadno recyklovatelného papírového sáčku.

Kromě zmíněných tipů zkuste vzít v potaz i to, kde a jak byla daná potravina vyprodukována – nejnižší uhlíkovou stopu mají lokální potraviny rostlinného původu. Chcete vědět víc? Této problematice se podrobněji věnujeme v článku o skleníkových plynech.


Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste