Plast zaplavuje naše oceány. Na světě už není jediné místo, kam se plastový odpad ještě nedostal. Dokonce i lidmi neobydlená místa jsou jím zanesena. Plast byl nalezen ve většině pitné vody na světě, v dešti, v nejhlubších místech oceánu, v polárních oblastech i v soli. Plast ale z naší planety nezmizí – s časem se pouze rozloží na menší a menší částečky, které ale budou zatěžovat naši planetu nadále. Není tedy na čase s touto plastovou epidemií skoncovat?

Mikroplastu si v oceánu jen tak nevšimnete, ale moře jsou jím zaplavena.

Jasně, nepoužívat brčka, nosit si do obchodu vlastní tašky a pytlíky, nakupovat v bezobalových obchodech, nosit s sebou vlastní bambusový příbor… Všechny tyto volby pomáhají dramaticky snížit váš dopad na životní prostředí, ale už jste o nich pravděpodobně slyšeli nejméně stokrát. Proto jsme pro Vás dnes připravili seznam pěti způsobů, jak omezit množství plastu v oceánu, o kterých jste pravděpodobně ještě neslyšeli.

1.      Oblečení z přírodních materiálů

Jak se oblékat bezodpadově? Vyhněte se syntetickým látkám!

Vaše oblečení může být vyrobeno z jednoho ze dvou typů materiálu: přírodních tkanin, nebo syntetických látek. Syntetické oblečení je ve zkratce vyrobené z vláken plastu, která se při každém praní uvolňují do vody. Jelikož žádné čističky odpadních vod momentálně nejsou vybavené technologií, která by tyto částice zachytila, stanou se součástí vodního koloběhu bez šance vyčištění.

Jednoduchým způsobem, jak omezit množství plastu v oceánu způsobené syntetickými látkami, je se jim při nákupu oblečení vyhýbat. Pokud ale už nějaké takové kousky ve vašem šatníku máte, nevyhazujte je, jelikož i po vyhození například na skládku by se z nich mikroplasty dále uvolňovaly. Raději se zamyslete nad tím, jak často tyto kousky perete a jestli opravdu tak často prané být musí.

2.      Dopad průmyslového rybaření

Přemýšleli jste, jaký dopad má vaše strava na světový oceán?

O tom, jaký dopad má průmyslové rybaření na životní prostředí jsme nedávno zveřejnili celý článek. Tento průmysl je totiž zodpovědný za obrovské množství vybavení odhozeného do oceánu: každý rok to čítá 640 000 tun rybářského náčiní: sítí, vlasců, pastí a dalších nástrojů. Mnoho studií odhaduje, že její většinu tvoří právě rybářské náčiní a konkrétně rybářské sítě jsou to, co ji drží pohromadě. Dle jedné studie je až 70% mikroplastů nalezených u hladiny oceánu důsledkem průmyslového rybaření. Tyto milióny tun rybářského náčiní, které se momentálně nacházejí v oceánu, nejsou pouze znečišťovatelem, ale i nebezpečím pro mořské živočichy. Až 100.000 mořských živočichů přijde ročně o život v důsledku zamotání do opuštěného rybářského vybavení. V 70% procentech zamotání a úmrtí či poranění mořských živočichů jsou zodpovědné odhozené rybářské sítě.

Pokud tedy chcete přidat ruku k dílu v boji za čistší oceány, zvažte, co je na vašem talíři. Nepodporujte výrobce, kteří jsou zodpovědní za ničení naší planety. Zkuste vegetariánské alternativy, chyťte si vlastní rybu, nebo alespoň ryby z důkladně monitorovaných sádek.

3.      Třpytky? Ne, díky!

Kde končí váš festivalový makeup?

Nad tímto zdrojem plastového odpadu mě několik let ani nenapadlo se zamyslet, a proto ho chci sdílet s vámi pro případ, že jste na tom stejně, jako já. Třpytky jsou vyráběny z plastu, a tak všemožná kosmetika, která je obsahuje, znečišťuje oceány. Mnohé třpytky jsou totiž moc jemné na to, aby je čističky vod vychytaly, podobně jako v případě mikrovláken. Váš festivalový make-up tak pravděpodobně bude oceány znečišťovat dlouho po tom, co přidáte poslední fotku z toho víkendu na Instagram.

Pokud se naleznete v situaci, kdy se bez třpytivého make-upu prostě neobejdete, vyzkoušejte rozložitelné třpytky. Jaká situace by to ale musela být, abyste si nevystačili s přírodní kosmetikou a trochou kreativity?

4.      Mikroplasty v kosmetice

Kosmetika, i ta, která neobsahuje třpytky, může škodit životnímu prostředí. Malé částice plastu totiž můžete naleznout i v zubních pastách, pleťovém peelingu či dalších produktech. Nejčastěji jsou vyrobené z polyetylenu, polystyrenu, nebo polypropylenu, ale mohou se skrývat i jako další ingredience. Nejlepším způsobem, jak se těmto zrádným plastovým částicím vyhnout, je držet se přírodní kosmetiky, jako je ta co najdete na našem e-shopu!

5.      Dopad pneumatik

Emise nejsou jediným důvodem, proč omezit cesty autem!

Věděli jste, že pneumatiky jsou jedním z nejběžnějších zdrojů plastového znečištění na světě? Dle nizozemské studie z roku 2017 jsou pneumatiky zodpovědné za 10% mikroplastů v oceánu, ale další zdroje uvádí až 28%. Jak se tedy mikroplasty z pneumatik uvolňují? Při jízdě, když se pneumatiky opotřebovávají, mikroplasty zůstávají na silnici, odkud jsou pak deštěm spláchnuty do řeky, odkud putují do oceánu. To, jestli mikroplasty z pneumatik skončí v moři, záleží na několika faktorech, především počasí a poloze silnice. Tyto částice pneumatik mají negativní dopady na mořské živočichy, jednímž z nich je ucpání trávicího traktu a následné chronické potíže po zbytek života. Mikroplasty se z pneumatik mohou uvolňovat i po tom, co se jich zbavíte – na skládce.

Nejjednodušším způsobem, jak omezit tento zdroj znečištění, je dobře zvážit každou cestu autem. Nemůžete se raději dopravit pěšky či hromadnou dopravou? A pokud volíte hromadnou dopravu, vybírejte tramvaje a vlaky, spíše než autobusy či trolejbusy.


Omezujete plast ve vašem životě? Tyto produkty ze Zerowastelife.cz vám to usnadní!

Kategorie: Ostatní

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste