Změna klimatu. Je nějaké (ekologické) téma v současné době aktuálnější? Všude je řeč o emisích CO2, nebezpečí metanu, nebo kompenzacích uhlíkové stopy. A to bychom nebyli ekologicky zaměřený web a e-shop, abychom na toto téma nepřispěli našimi zkušenostmi a tipy. Dali jsme proto dohromady 5 způsobů, jak můžete ještě dnes snížit uhlíkovou stopu vaší domácnosti. Chránit životní prostředí a zachovávat ho pro budoucí generace není vůbec těžké, když na to jdete krok za krokem a každý den volíte ekologičtější možnosti.

“Nemáme žádnou Plenetu B.”

1.    Omezte jízdu autem a její dopad na životní prostředí

Nechte raději auto zaparkované u domu a raději použijte hromadnou dopravu, či ještě lépe kolo a vlastní nohy. Nikoho z nás už dnes nepřekvapí, že doprava je jedním z hlavních zdrojů emisí CO2 do ovzduší. Česká města (ale i vesnice a venkov) mají skvělou síť veřejné dopravy, jednu z nejlepších na světě. Jaká škoda by byla ji nevyužít a místo toho přispívat ke změně klimatu řízením auta?

Pokud jste ale v situaci, kdy auto opravdu použít musíte, stále máte několik možností, jak svůj dopad na životní prostředí snížit. Tím nejjednodušším je zodpovědné řízení a vyvarování se prudkého brždění a rychlých rozjezdů. Věděli jste, že agresivní styl jízdy může spotřebovat až o 40% více paliva? Stejně tak i správná údržba vozidla, nebo vyložení zbytečného nákladu pomůže šetřit palivem a tak i emisemi.

V neposlední řadě při nákupu nového auta berte v potaz jeho uhlíkovou stopu. Zvažte, zda vozidlo opravdu potřebujete a jestli si nevystačíte i bez něj. Výroba nového vozidla je také zodpovědná za uvolňování spousty skleníkových plynů, nejen jeho provoz. Alternativou koupě nového auta je samozřejmě i nákup z druhé ruky. Při výběru auta nezapomeňte na elektrické či hybridní alternativy a hlavně si konkrétní model řádně prozkoumejte na internetu a ujistěte se, že víte vše o jeho dopadu na životní prostředí. Elektrická vozidla jsou nejlepší alternativou, pokud elektřina, která je pohání, pochází z obnovitelných zdrojů, a tak i původ elektřiny ve Vašem okolí nezapomeňte porbádat.

2.    Omezte létání, nebo vždy létejte economy class.

Pokud často létáte za prací i zábavou, pak je letadlová přeprava pravděpodobně zdrojem velkého podílu vašich emisí. Proto si zkuste jakýkoli výlet letadlem dvakrát rozmyslet, než koupíte letenky. V dnešním globálním světě se ale létání často nevyhneme. Lákají nás příroda a kultura cizích zemí, do cest nás nutí pracovní povinnosti, nebo se chceme setkat s přáteli a rodinou žijícími v zahraničí. A proto vám, stejně jako u použití automobilu, nedoporučím, ať jednoduše méně cestujete. Jelikož sama vím, jak frustrující je tuto radu slyšet jako jediné řešení. Na kratší vzdálenosti ale zkuste zvážit jiné metody přepravy, cesta autem, nebo ještě lépe vlakem či autobusem by mohla být ekologičtější a v některých případech i levnější.

Co tedy dělat, pokud se letu letadlem nedokážete, nebo třeba ani opravdu nechcete, vyhnout? Zaprvé vždy volte přímý let, raději než cestu s přestupem. Vzlet a přistání letadla totiž produkují nejvíce emisí, a tak můžete zýrazně snížit uhlíkovou stopu své cesty při volbě přímého letu. I přestupu se ale občas bohužel nevyhnete, některé lety zkrátka přímo nelétají. Jedna věc, kterou ale můžete udělat při každém letu, je volba cesty economy třídou. Cesta business class má totiž třikrát větší dopad na životní prostředí a první třída skleníkových plynů produkuje dokonce devítinásobek stopy economy třídy.

Většina aerolinek také nabízí možnost zakoupit takzvaný “carbon offset“, neboli kompenzaci uhlíkové stopy, které vám mají pomoci snížit uhlíkovou stopu vaší cesty. Tento systém funguje tak, že darujete peníze organizaci, která stejné množství emisí, jaké Váš let způsobí, z ovzduší odstraní svou činností, nebo zabrání uvolňování dalších budoucích emisí: například sázením stromů, šířením technologií jako je solární energie či instalací ekologičtějších řešení vytápění domácností. Ač je argument, že by bylo lepší se vypuštění emisí vyvarovat a ne se snažit “vyčistit si karmu“ kompenzací, rozhodně něco ke zvážení, tyto “carbon offsets“ jsou dobrým řešením, jak alespoň část škody způsobené leteckou přepravou nahradit. Skvělý článek, který mi pomohl si o konceptu těchto kompenzací udělat lepší představu (je sice v angličtině, ale podle mého rozhodně stojí za přelouskání) najdete na stránkách britského Guardianu.

3.    Snižte svou spotřebu masa

Vegetariánská a veganská jídla mají oproti masu a živočišným výrobkům výrazně nižší uhlíkovou stopu, zařaďte jich do vašeho jídelníčku více.

Vaši stravu obohaťte o více rostlin, raději se naopak vyhněte časté konzumaci produktů živočišného původu, především hovězího masa. Živočišné produkty mají totiž výrazně vyšší uhlíkovou stopu, než rostlinné alternativy. Ať se rozhodnete konzumovat maso a další živočišné produkty jen některé dny v týdnu, postupně je omezit, průběžně volit ekologičtější alternativy, úplně je z Vašeho jídelníčku vyřadíte, anebo si jen dnes večer uvaříte vegetariánskou večeři – můžete snížit uhlíkovou stopu vašeho jídelníčku.

Pro porovnání, produkce 150g hovězího do ovzduší uvolní přes 15kg skleníkových plynů (především metanu), což je 5,5x více, než stejně velká porce kuřecího masa a 150x více než stejně velká porce fazolí! Porovnání kravského mléka a jeho alternativ Vás nejspíše také překvapí, ač zde není rozdíl tak šokující, jako u masa. Jedna 200ml sklenice kravského mléka vypustí do ovzduší 627g skleníkových plynů, zatímco sklenice mandlového mléka jich “má na krku“ 4,5x méně.

Jakékoli jídlo nakupujete, ujistěte se, že je lokální. Není nic horšího, než si domů přinést sklenici oblíbené ho arašídového másla, nebo skvěle vypadající víno a až vzápětí zjistit, že je produktem Austrálie a za Vámi tak letělo doslova přes celý svět. Nezapomeňte tedy tyto informace získat už v obchodě a na jejich základě se rozhodovat.

Pokud by Vás dopad jídla, které jíte, na životní prostředí, zajímal, nezapomeňte si přečíst náš článek na téma skleníkových plynů a živočišných produktů.

4.    Perte prádlo na nižší teplotu a bez sušičky

V některých evropských zemích se sušící se prádlo stalo nedílnou součástí ulic, zatímco v USA najdete v každé domácnosti neekologickou sušičku. Od koho se chceme přiučit?

Sušička na prádlo spotřebuje pětinásobek elektřiny spotřebované pračkou, a tak jednoduché sušení na sušáku může snížit jejich příspěvek ke změně klimatu o třetinu. V Evropě jsme si sušičky nikdy neoblíbili, jsou to totiž jedny z nejvíce neekologických i neekonomických spotřebičů a poměrně vysoké požární nebezpečí. V pračkách ale pereme jako zbytek světa, proto nezapomeňte snížit teplotu na kterou perete. Pokud se nejedná o něco jako látkové kapesníky, pak by 30 stupňů mělo být víc než dost k odstranění skvrn i zápachu, vaše oblečení navíc při praní na nižší teploty déle vydrží!

5.    Vytáhněte elektroniku ze zásuvky

Možná vás překvapí zjištění, že elektronika a spotřebiče spotřebovávají energii pokud jsou zapojené, i když jsou vypnuté. Co už vás asi tolik nepřekvapí je, že třeba notebooky nebo telefony čerpají ze sítě energii i když jsou plně nabité. Proto všechna Vaše zařízení nezapomeňte odpojit, pokud je zrovna nepoužíváte či nenabíjíte. Ušetříte tak nejen spoustu emisí a zbytečně vyplýtvané elektřiny, ale také peníze.


Jaké z našich tipů jsou u vás doma na denním pořádku? A o jakých jste třeba ještě nepřemýšleli? Dejte nám vědět v komentářích a nezapomeňte tento článek sdílet s přáteli na Facebooku a Instagramu a inspirovat je!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste