Více z nás se rozhoduje žít bez plastu, a to především během července, kdy probíhá mezinárodní výzva Plastic Free July. Během koronavirové situace se naše spotřeba plastu navíc výrazně zvýšila, a tak je nyní nejlepší čas k omezení vaší potřeby plastu. Největším problémem je samozřejmě plast jednorázový, který používáme jen několik minut před tím, než je vyhozen a až po stovky let znčišťuje naše životní prostředí.

Vzhledem k tomu, že méně než 10% všeho plastu který byl kdy vyroben, bylo zrecyklováno, měli bychom si na něj začít dávat větší pozor – nemyslíte? Pokud jste připraveni začít se změnami k ekologičtějším návykům, v dnešním článku vám poradíme, jak žít bez plastu.

  1. Nakupujte potraviny bez obalu – nemusíte hned mířit do bezobalového obchodu, mnoho možností máte i v supermarketu. Pořiďte si látkové pytlíky na ovoce, zeleninu a pečivo, které napomohou vyhnutí se neekologickým obalům i igelitovým pytlíkům.
  2. Už dost bylo předražené balené vody! Pořiďte si ekologickou lahev a doplňujte si ji u kohoutku nebo fontánky či pítka.
  3. Jezte více ovoce, zeleniny a dalších potravin, které nevyžadují obal. Budete tak nejen ekologičtější, ale i zdravější!
  4. Zmrzlinu si kupujte do kornoutku – ne v kelímku s plastovou lžičkou. To jsou přesně ty jednorázové plasty, které používáte jen pár minut a zahodíte.
  5. Najděte ve vašem okolí bezodpadové obchody a farmářské trhy, kde nakoupíte bez plastu mnohem jednodušeji.
  6. Přestaňte žvýkat žvýkačky – většina z nich obsahuje plast!
  7. Ve vašem domově uklízejte s pomocí jedlé sody a octa, místo chemických čističů v plastových obalech.
  8. Vyměňte oblečení ze syntetických látek za přírodní materiály jako bavlnu, len nebo konopí. Polyester, nylon a další syntetika je vyrobena z plastu.
  9. Jezděte méně autem – vážně! Během toho, co se vaše pneumatiky opotřebovávají, uvolňují se z nich mikroskopické částice plastu, které jsou ze silnice spláchnuté do vodních toků.
  10. Vyhněte se mořským rybám a plodům. Věděli jste, že průmyslové rybaření je jedním z největších přispěvatelů k plastovému znečištění?
  11. Myjte prádlo s mýdlovými ořechy, které jsou skvělou přírodní a bezplastovou alternativou k pracímu prášku. A věděli jste, že si s nimi můžete mýt i vlasy?
  12. Místo sprchového gelu raději používejte klasické přírodní mýdlo!
  13. Holte se kovovou žiletkou, která neobsahuje sebemenší kousek plastu.
  14. Kávu si raději vypijte v kavárně než v hrnku s sebou. Anebo si pořiďte znovupoužitelný cestovní hrnek, se kterým často i v kavárně dostanete slevu na váš nápoj.
  15. Pokud máte doma použitelné plastové krabičky na jídlo a už je nechcete dále využívat k uskladnění jídla (třeba kvůli uvolňování BPA), zkuste se ve vašem domově využít například k organizaci či uskladnění kancelářských potřeb či kabelů, raději než je rovnou vyhodit.
  16. A místo starých plastových krabiček si pak pořiďte nerezové či skleněné boxy, u kterých vám uvolňování škodlivých látek nehrozí. Tyto boxy si pak nezapomeňte vzít, pokud budete kupovat jídlo s sebou – vyhnete se tak jednorázovým, často i plastovým, obalům
  17. Pokud opravdu potřebujete koupit něco, co je vyrobené z plastu, zkuste to sehnat z druhé ruky nebo si to zapůjčte od přátel.
  18. Používejte látkové kapesníky místo papírových, které jsou baleny v plastových pytlíčcích. Jednorázové kapesníky samotné také nejsou moc ekologické a nejdou ani recyklovat.
  19. Když pro někoho kupujete dárky, zabalte je bez plastu – do starých novin, ozdobných látkových pytlíků nebo je nebalte vůbec.
  20. Více vařte domácí jídla a používejte v nich co nejméně upravené, nebalené ingredience. Tak se vyhnete plastovým obalům které budete muset vyhodit vy, ale i dalším, které byly použity například při převozu surovin.
Kategorie: Ostatní

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste