Jak žít bez omezení, podle svých představ a neproduktovat zbytečný odpad? A proč to vůbec řešit?

Průměrná česká domácnost vyprodukuje za rok přibližně 1 tunu odpadu. Zredukovat toto množství však není vůbec složité. Můžete začít hned teď. Tady je 10 jednoduchých tipů, jejichž zavedení do života vám usnadní minimalizovat odpad.

1. Odmítejte

Jednoduše odmítejte všechny věci, které ve svém životě nepotřebujete. Nejspíš jich už teď máte již víc než dost. Mezi věci, které můžete bezbolestně odmítnout patří: letáky, nevyžádaná pošta, reklamní předměty jako propisky, trička, hrnky, svítítka nebo například plastové sáčky na pečivo a zeleninu v obchodě.

2. Noste tašku na nákup

Složená vlastní látková taška nezabere v kabelce, batohu ani kapse téměř žádné místo, ale snadno ušetří až 2 igelitky když jdete nakupovat. Látková taška je pevná, vypadá lépe než plastové sáčky a tašky a až doslouží, může jednoduše na kompost, kde se za pár týdnů rozloží.

3. Látkové pytlíky

Na nákup vyrazte i s látkovými pytlíky na sypké věci nebo ovoce a zeleninu. Vypadají dobře, neprotrhnou se a pokud se zašpiní, nemusí do koše, ale do pračky.

4. Vlastní brčko

Další jednoduchý způsob jak snížit množství plastového odpadu, které produkujete, je používat vlastní nerezové brčko. Prostě si objednejte koktejl “bez brčka” a pijte pomocí vlastního nerezového.

5. Nerezová lahev

Jedním z nejjednodušších způsobů jak minimalizovat plastový odpad je vlastní nerezová lahev. Nerezové lahve nahradí spoustu jednorázových plastových lahví, které byste si jinak museli kupovat. Lahve se dají pořídit v různých barvách i velikostech, takže si vybere každý. Možností je také nosit vlastní skleněnou lahev, ale ty jsou mnohem těžší než nerezové a mohou se snadno rozbít.

6. Opakovaně použitelné příbory

Velkým problémem jsou jednorázové příbory, které dostanete na většině festivalů a venkovních akcí. Řešením je přinést si vlastní malý cestovní příbor. Neváží téměř nic a skvěle poslouží ke svému účelu.

7. Kartáček na zuby

Jedním z uplně nejjednodušších způsobů, jak zredukovat odpad, je vyměnit klasický plastový kartáček za bambusový kartáček na zuby. Prostě dopoužívejte plastový, který máte, a nahraďte jej kompostovatelným.

8. Knihy

Pro spoustu lidí jsou papírové knihy téměř nutností. Pocit jemného papíru mezi prsty a šustění stránek elektronické čtečky knih nejspíš nikdy nepřekonají, ale pro většinu věcí bohatě stačí Váš smartphone, tablet nebo elektronická čtečka knih.

9. Látkové kapesníčky

Nahraďte jednorázové papírové kapesníčky jejich látkovou verzí. Nejen, že jsou příjemnější a vydrží celý den, ale můžete si vybrat z celé řady vzorů a stylů.

10. Nekupujte kávu “s sebou”

Káva z plastového kelímku v rychlosti vypitá při pochodování po městě nebo při stání v dopravní zácpě nikdy nebude chutnat tak skvěle, jako čerstvě umletá a voňavá káva ve vaší oblíbené kavárně. Pokud máte chuť na kávu, najděte si 10 minut čas a v klidu si ji vychutnejte.

Pokud vás článek zaujal a přesvědčil o tom, že zero waste životní styl je něco pro vás, můžete snadno začít pomocí našeho balíčku pro začátečníky. Ten obsahuje všechny důležité věci pro zero waste začátek jako je nerezová lahev, nerezové brčko, bambusový kartáček, cestovní příbor a další nezbytnosti.

Radim

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste